Leven in het buitenland, hoe is dat?

Heb jij er altijd al van gedroomd om in het buitenland te wonen? Om alles in Nederland achter te laten en het avontuur aan te gaan? Vele landgenoten zijn je voorgegaan, maar hoe is dat nu eigenlijk, wonen in het buitenland?

De droom achterna

Wintertijd in Nederland: koud, nat en vooral veel wind. Er is geen echte winter meer met sneeuw en ijs om te sleeën en schaatsen zoals dat in Scandinavië wel kan. Of je hebt genoeg van al die regen en wil juist naar de zon! Naar buiten zonder jas en genieten van de zon op een terrasje heel het jaar door. Dat klinkt idyllisch, maar is zo’n internationale verhuizing wel allemaal rozengeur en maneschijn?

Contact met het thuisfront

Hoe fijn het ook is dat je je dromen hebt waargemaakt door naar het buitenland te vertrekken, er kleven ook nadelen aan. Of je nu een gezin hebt of niet, er zullen altijd momenten komen dat je je familie en vrienden mist. Hoewel zij op bezoek kunnen komen en jij tijdens een vakantie iedereen in Nederland kunt opzoeken, kun je niet zomaar even op de koffie of uit lunchen.

Toch zijn er tegenwoordig veel manieren om het gemis te verminderen. Zo kun je videobellen om goed op de hoogte te blijven van elkaars leven. Als je in een andere tijdzone woont of niet vaak tegelijkertijd kunt bellen, dan kun je spraakberichten inspreken en afluisteren wanneer dat wel uitkomt.

Nieuwe cultuur

Vaak is het even wennen om je aan te passen aan het nieuwe land. Misschien wordt er een andere taal gesproken of zijn er andere eetgewoontes. Of misschien heb je wel hele andere verwachtingen. Hoewel dit soms spannend is en kan leiden tot misverstanden, is het ook iets wat het wonen in een ander land juist avontuurlijk maakt. Daar ben je tenslotte voor gekomen, toch?

Advertisement