Het huis verven: hoe pakt u dat aan?

Het moet eens in de zoveel tijd gebeuren: u moet uw huis aan de buitenkant gaan verven. Dit is noodzakelijk om kozijnen en deuren te onderhouden en een langere levensduur te geven, maar ook voor de waarde van de woning is dit belangrijk. Een woning dat fraai in de verf staat oogt immers veel beter dan een woning waar de verf van de kozijnen afbladdert. Het huis verven is een grote klus en vergt ook de nodig voorbereiding. Hier kunt u lezen waar u aan moet denken als u uw huis weer wilt voorzien van een nieuwe verflaag.

De voorbereiding

De voorbereiding houdt vooral in dat u uw materiaal op tijd inkoopt. Op deze manier voorkomt u tijdverlies omdat bijvoorbeeld de verf op is. Zorg ook dat als u op grote hoogte moet schilderen, u dit veilig doet. Een rolstelling kopen is daarom aan te raden. U zult er geen spijt van krijgen, want het bespaart tijd en u hoeft daarna nooit meer een rolstelling te kopen. Bouw vervolgens de rolstelling ruim van te voren op, zodat u direct op de geplande dag aan de slag kunt. Zorg naast verf en primer ook voor kleinere hulpgereedschappen, zoals schuurpapier en vulmiddel om zwakke plekken op te vullen.

Wacht het juiste weer af

Het is belangrijk voor uzelf, maar ook voor de kwaliteit van de verf om bij goed weer te verven. De minimale temperatuur moet 10° Celsius zijn en ook bij temperaturen boven de 25° Celsius is het niet verstandig om te schilderen. Ook schilderen in de volle zonneschijn wordt afgeraden. Wacht dan tot er schaduw over de plekken is gevallen waar u wilt schilderen.

Kozijnen schilderen

U kunt nu de kozijnen en deuren schuren. Dit kan met de hand, maar dat is erg veel werk. Als u een schuurmachine heeft is dit aan te raden. Zorg dat u alle oude verflagen van de kozijnen verwijderd en kijk waar scheuren en gaatjes zitten. Dit moet u opvullen met een vulmiddel. U kunt ook een beitel of een afbijtmiddel gebruiken om de oude verf te verwijderen. Daarna reinigt u de kozijnen grondig en plakt u de ruiten af. U kunt nu de grondverf en de uiteindelijke laag verf aanbrengen.

Gevel schilderen

Wilt u uw complete gevel verven? Was uw gevel dan grondig af met een speciaal reinigingsmiddel en laat dit enkele uren inwerken. Plak eventueel de grond af. U kunt nu met een roller de hele muur afgaan en uw huis van een nieuwe en frisse kleur voorzien.

Advertisement