Alles wat je moet weten over het verhuren van je woning

Denk jij erover om je woning te verhuren? Dit kan een heel slim idee zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het verhuren van je woning.

Wanneer woning verhuren?

Er zijn verschillende redenen waarom je je woning zou willen verhuren. Staat je huis bijvoorbeeld nog te koop terwijl jij al in het nieuwe huis bent gaan wonen? Dat kan best vervelend zijn, omdat je dan met dubbele lasten zit. Ook wanneer je tijdelijk naar het buitenland vertrekt of om een andere reden tijdelijk niet in je woning woont, kan verhuren een goed idee zijn. Wel is het goed om rekening te houden met het feit dat tijdelijk verhuren in Nederland eigenlijk niet mogelijk is. Er ontstaat namelijk huurrecht, en zolang de huurder aan zijn of haar verplichtingen voldoet, mag de huur niet worden stopgezet. Je kunt je woning wel tijdelijk verhuren via proefsamenwonen, huisbewaring en de Leegstandswet. Verdiep je hier dus goed in, zodat je geen risico’s loopt bij het verhuren van je woning.

Voor- en nadelen

Er zitten een aantal voor- en nadelen aan het verhuren van je woning. Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat je elke maand huurinkomsten ontvangt. Als je huis te koop staat, heb je nog een aantal voordelen. Ten eerste loop je minder kans op vandalisme en inbraak van je woning. De woning is immers bewoond en is dus voorzien van sociale controle. Ook wordt de woning verwarmd. Een bewoond huis verkoopt nou eenmaal makkelijker dan een onbewoond huis. Er is minder haast bij de verkoop van je woning. Je zit namelijk niet meer met dubbele lasten en het huis is bewoond. Je onderhandelingspositie bij een potentiële koper is dus een stuk sterker. Er zitten ook een aantal nadelen aan het verhuren van je huis. Natuurlijk loop je het risico dat de huur niet wordt betaald, en er is sprake van kosten bij het inschakelen van een verhuurmakelaar. Ook loop je het risico dat er schade wordt toegebracht aan je woning. Tijdens een bezichtiging kun je het huis niet helemaal in orde maken zoals jij dat graag zou willen. Bovendien is je hypotheekrente niet aftrekbaar. Tot slot kan er onenigheid ontstaan met de huurder. Een advocaat kan je helpen bij een dergelijk geschil. Bovendien kan een advocaat je helpen bij het opstellen van een huurovereenkomst conform de regels van het huurrecht. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij RechtNet Advocaten.

Verzekeringen

Omdat je niet weet of de huurders netjes omgaan met je woning, is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten. Helaas staan sommige verzekeringsmaatschappijen tijdelijk verhuren soms niet toe. Verdiep je dus eens in de voorwaarden en laat de huurders zelf een goede verzekering afsluiten.

Advertisement