Hier moet je op letten wanneer je een huis gaat kopen

Wanneer je bij LBB Naber, Funda, een andere woningsite of via je makelaar een huis gevonden hebt, wil je deze vaak zo snel mogelijk bezichtigen. Zodra je een afspraak gemaakt hebt met de verkoopmakelaar moet je je goed voorbereiden.

Voorbereiding

De eerste bezichtiging gaan mensen vaak op hun gevoel af. Naast het gevoel is het echter belangrijk dat alle belangrijke zaken aanwezig zijn. Het is dan ook geen onverstandige keuze om jezelf goed voor te bereiden en een checklist te maken. De eerste bezichtiging kan vaak alleen of met je partner worden gedaan. Zodra deze heeft plaatsgevonden is het verstandig om voor de tweede bezichtiging iemand anders mee te nemen. Zij hebben vaak een minder emotionele kijk hierop. Daarnaast is het belangrijk om de bezichtiging tijdens daglicht te laten plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat eventuele gebreken gemakkelijker opgemerkt worden.

Het eerste gevoel

Het eerste gevoel is uiteraard zeer belangrijk. Wanneer het niet goed voelt, is het nooit verstandig om daar te gaan wonen. De verkoper probeert je natuurlijk altijd thuis te laten voelen, maar probeer hier doorheen te prikken. Zie jij jezelf al aan in de bank zitten? of koken in die keuken? Wanneer dit positief is kun je er wat zakelijker naar gaan kijken.

Neem de regie in handen

Probeer tijdens de bezichtiging niet gemakkelijk te laten verleiden door de verkoopmakelaar. Neem zelf ook de regie in handen en bekijk elk hoekje van het huis. Een verkoopmakelaar is getraint om je een positief gevoel te geven en zal voornamelijk ook stil blijven staan bij de mooiste plekken van het huis. Daarnaast is het ook niet erg om de verkoopmakelaar alle vragen te stellen die jou dwars zitten.

Details, details, details

Zoals eerder benoemd, is het gevoel van groot belang. Echter als de details niet orde zijn, kan dit je later duur komen te staan. Het is dus belangrijk hier kritisch naar te kijken. Hoe is alles bijvoorbeeld afgewerkt en in welke staat zijn sommige onderdelen van het huis. De verkoper is verplicht om te informeren over mogelijke gebreken, maar neem niet alles voor lief aan! Daarom is het verstandig om een iemand mee te brengen, die er nuchter naar kan kijken. Wellicht is het ook een idee om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Advertisement