Zwembad door de seizoenen heen

Een bouwkundig zwembad heb je niet zomaar en dit betekent dus ook gelijk dat je het niet zomaar weghaalt. Dat betekent dus ook dat je zwembad meerdere seizoenen meemaakt. Daarom vind je hieronder hoe je je zwembad klaarmaakt voor ieder seizoen.

Zwembad zomerklaar maken

De winter is net voorbij, dat betekent een mooi vooruitzicht van zon, vogeltjes die fluiten en bloemen die groeien. Dit betekent ook dat er op een gegeven moment weer gezwommen kan worden en dat het zwembad hier klaar voor gemaakt moet worden. Dit zodat u eindeloos kunt genieten van uw eigen bouwkundige zwembad. Hier volgen wat nuttige tips zodat u alles uit uw zwembad kunt halen de komende zomertijd. Als eerste kunt u het beste het grofvuil van de bodem halen om vervolgens de filterinstallatie klaar te maken voor gebruik. Filterzand dat ouder is dan vijf jaar kunt u het beste vervangen door ander filterzand namelijk AFM-filtermedium. Is dit gedaan dan kunt u het beste de filterinstallatie continu laten lopen totdat het water weer helder is.

Zwembad winterklaar maken

Loopt de zomer weer tot een einde? Dat betekent dat de dagen weer korter worden en de nachten weer frisser. Van uw zwembad kunt je in de komende tijd helaas weinig gebruik van maken. Maar dit betekent niet dat je het zwembad nu maar kunt laten hoe het is. Het is tijd om even goed aandacht te besten aan je zwembad zodat je er de rest van de zomer niet meer naar om hoeft te kijken en in de zomer er zonder al te veel werk gelijk weer volop van kunt genieten.

Zodra de watertemperatuur onder de 12 °C zakt, wordt het voor de algen te koud om te overleven. Gevolg: je hoeft geen (of heel weinig) chloor toe te voegen aan je bad, het water blijft helder. Dat is meteen ook het startschot om je zwembad winterklaar te maken.

Maak eerst je bad schoon. Zuig de bodem schoon met je zuiger of robot en laat het water dan 8 uur filteren.

Breng je Ph- en chloorwaarden op peil

Reinig je filter. Doe dit door de zandfilter goed te spoelen.

Maak dan je water zodanig klaar dat het de winter schoon en zuiver doorkomt. Doe dit door wintervoeistof toe aan het zwembad, om de helderheid van je water te behouden.

Daarna raden wij je aan je water nog een uur of 2 te laten circuleren.

Verlaag het waterniveau vervolgens tot 20cm onder het skimmerniveau en maak ondertussen ook de waterlijn even schoon! Dat kan u het beste met rand Cleaner.

Wat uw zwembadwater betreft bent u helemaal klaar. Leg nu een lichtdicht winterdekzeil op je zwembad. Lichtdicht zeg je? Inderdaad, als er geen licht aan het water komt, krijgen algen zeker geen kans meer.

Advertisement