De goudvis houden in je vijver

Als je een vijver in je tuin hebt laten aanleggen, is het tijd om hem te gaan vullen met vissen. Er zijn vele vissoorten waar je uit kunt kiezen om te laten leven in je vijver. De bekendste vijvervis is toch wel de goudvis. Lees hier alles dat je moet weten over een goudvis in je vijver.

Uiterlijke kenmerken

Een goudvis voelt zich prima op zijn plek in een vijver. Het is een karperachtige vis en is zeer geschikt voor in biologische siervijvers. De goudvis is er in allerlei verschillende kleuren en vormen. Je kunt een goudvis verkrijgen in de kleuren oranje, rood, goudgeel en zelfs satijn wit. Het is een opvallende verschijning. Je herkent de goudvis aan de dikke kop en de korte brede rug. Ze kunnen wel 35 centimeter lang worden. Goudvissen zijn langzame zwemmers, meestal zoeken ze op de bodem van de vijver naar plantaardig voedsel. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar dit geldt voor de meeste soorten goudvissen. Het leven van de goudvis speelt zich dus voor een groot deel op de bodem van de vijver af. Ze woelen aardig wat af in de grond, maar ze maken de bodem niet echt kapot. Er zijn bepaalde soorten goudvissen die minder woelen in de bodem dan anderen, wat deze soorten geschikter maakt voor in een siervijver. 

Hoe onderhoud je een goudvis?

De goudvis is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen scholenvis. Toch is het slim om meerdere goudvissen in je vijver te houden. Goudvissen kunnen namelijk erg helpen met het opruimen van klein watergedierte. Goudvissen zijn namelijk alleseters en eten dus ook insecten en wormen. Uiteraard eten ze ook plantaardig voedsel. Om je vissen gezond te houden is het erg belangrijk dat je ze uitgebalanceerd voedsel geeft. Een goed voorbeeld hiervan is Saki Hikari. Dit is visvoer van hoge kwaliteit met een uitgebreid assortiment. Als je je vissen goed voedsel geeft, blijven ze zo gezond en lang mogelijk leven.  Het nadeel van een goudvis is dat de vis zich snel vermeerdert. Als je vijver gezond is, plant een goudvis zich erg snel voort. Daarom is het verstandig om jonge goudvissen regelmatig te vangen en ergens anders te laten voortleven.

Al bij al is een goudvis een mooie en gezonde vis om je vijver mee aan te vullen. Ook zwemmen ze in groepjes, wat er erg leuk uitziet. Kijk wel goed naar welke soort goudvis goed bij jouw vijver past. Een paar goudvissen die geschikt zijn voor vijvers zijn de gewone goudvis, de bonte shubunkin en de sluierstaart.

Advertisement