Hoe kies je het juiste energiebedrijf uit?

Het uitzoeken van een energiebedrijf is geen leuke taak. Het betekent veel vergelijken en dit kost een hoop tijd. En tijd, dat hebben veel mensen tegenwoordig niet meer. Gelukkig heb je tegenwoordig een hoop websites waarop je verschillende energiebedrijven kunt vergelijken. Toch is het goed om hier even bij stil te staan, omdat het uitkiezen van het juiste bedrijf je veel geld kan schelen. Hoe kies je efficiënt het juiste energiebedrijf uit?

Neem je energieverbruik onder de loep

Voordat je bedrijven gaat vergelijken, moet je je energieverbruik in kaart brengen. Bel hiervoor je huidige energiemaatschappij en vraag je jaarverbruik op. Zo zie je precies wat je nodig gaat hebben op jaarbasis. Bedenk je hierna wat voor soort contract je wil. Wil je een contract afsluiten voor een lange of voor een kortere tijd? En ga je voor een vast of een variabel contract? Bij een vast contract weet je precies wat je elke maand kwijt bent en deze prijs blijft onveranderd. Een nadeel is dat je prijs niet omlaag gaat als energie goedkoper wordt. Met een variabel contract neem je een risico. Je energieprijs is afhankelijk van de actuele energietarieven. Dit kan de ene maand dus minder zijn, maar de volgende maand weer meer.

Vergelijk energiebedrijven

Als je dit in kaart hebt gebracht, is het tijd om energiebedrijven met elkaar te gaan vergelijken. Om het jezelf makkelijk te maken, is het verstandig om 3 of 4 aanbieders met elkaar te vergelijken. Blijf ook bij deze aanbieders. Als je alles gaat vergelijken met elkaar, ben je weken bezig. Raadpleeg ook zeker een energiemaatschappij vergelijkingssite. Dit gaat tegenwoordig zo makkelijk. Je hoeft alleen je adres en het aantal personen binnen je gezin door te geven. Vervolgens krijg je precies te zien welke aanbieder het goedkoopst is in jouw situatie.

Zakelijke energie

Als het gaat om zakelijke energie is het helemaal een lastige opgave om de goedkoopste aanbieder te vinden. Het vinden van een goede zakelijke energieleverancier is een hele klus. Gelukkig is ook dit tegenwoordig te vinden op vergelijkingssites. Het voordeel van een zakelijke energieaanbieder is dat er vaak mee te onderhandelen valt. Veel ondernemers weten dit niet en durven dit ook niet, maar je kunt als ondernemer gerust om korting vragen als je bij een zakelijke energiemaatschappij voor langere tijd energie afsluit. Het gaat immers om een hoop geld. Bedrijfspanden zijn vaak groter dan panden van particulieren en hebben dus meer energie nodig op jaarbasis.

Advertisement