Winter… Hoe houd je de kou buiten?

De winter heeft zijn intrede gedaan, en wat is het koud! Het is de tijd voor warme chocomel op de bank, een lekker dekentje en de verwarming wat hoger. Heb je een nieuwbouwwoning dan heb je waarschijnlijk niet zo’n last van kou of tocht. In een wat ouder huis is dat helaas vaak wel anders. Neem daarom de juiste maatregelen om het binnen lekker warm te houden.

 

Enkel of dubbel glas

Er zijn verschillende manieren om een woning te isoleren. De kosten van deze mogelijkheden lopen sterk uiteen. Het is altijd beter om enkele ramen te vervangen door dubbel glas. Goed isolatieglas is HR++ glas. Dit bestaat uit twee glasplaten met een laag gas ertussen, wat zorgt voor optimale isolatie.

 

Isolerende kozijnen

Vaak worden bij het vervangen van het glas direct de kozijnen te vervangen. Hierdoor lopen de kosten wel op, het zal dan ook niet bij ieders budget passen. Wel is het mogelijk om als alternatief te kiezen voor voorzetramen, dit is goedkoper en vergroot ook de isolatiewaarde van de woning.

 

Gordijnen

De meest voordelige optie is nog wel het kiezen van de juiste raamdecoratie. Om de tocht van buiten tegen te gaan is het altijd goed om de gordijnen  ‘s avonds zo veel mogelijk te sluiten. Er bestaan veel soorten raamdecoratie en niet elke variant heeft een even goede isolatiewaarde. De beste optie is om te kiezen voor plisségordijnen. Er bestaan twee soorten plissees: enkele en dubbele. De dubbele, honigraat plissé isoleert het beste en bespaart hiermee ook veel energie.

 

Tot slot, nog een tip: zorg dat de verwarming vrij is. Plaats er dus nooit een bankstel of kast voor.

Advertisement