Laminaat

Laminaat is een erg populaire vloer, die bij veel mensen in de woonkamer en andere vertrekken op de vloer ligt. Laminaat is mooi, praktisch en tevens in verschillende prijsklassen verkrijgbaar.

Wat is laminaat precies?

Een laminaat vloer bestaat uit verschillende vloerdelen, deze vloerdelen zijn planken die uit verschillende lagen bestaan:

-De onderste laag van houtvezelplaat wordt de drager genoemd. Deze laag bestuit uit een combinatie van houtvezels en kunsthars

-Daar bovenop komt het zogenaamde decor. Dat is een laag papier waar een afbeelding van hout op geprint is. Het decor wordt afgedrukt op een grote lap papier, waar de planken uit gesneden worden. Hoe groter het papier, hoe minder vaak hetzelfde patroon op de vloer terugkomt en hoe meer unieke planken er worden gevormd.

-De bovenste laag is de toplaag, welke gemaakt wordt van melamime. Dit is een harde transparante laag waar eventueel ook structuur in kan worden aangebracht, zodat de plank meer structuur krijgt.

De verschillende lagen worden onder hoge druk samengeperst.

Kwaliteit van laminaat

De kwaliteit van een laminaat vloer wordt door verschillende factoren bepaald. De belangrijkste factor is de hardheid van de melamime toplaag. Hoe beter de toplaag, hoe hoger de duurzaamheid van het laminaat. Ook de dikte van de laminaatplank en de manier van persen hebben invloed op de kwaliteit. Een dikkere plank is over het algemeen steviger dan een dunnen plank. Dunne planken zijn planken van 6 mm of dunner. Stevigere planken beginnen bij 8 mm.

 

Advertisement