Je eigen geluidsstudio

Je bent veel bezig met muziek en je wilt je huisgenoten of je buren niet te veel meer lastigvallen? En zit er aan te denken om een geluidsstudio aan te schaffen? Je kunt zowel een geluidsstudio of drumcabine kopen bij een professioneel bedrijf maar je kunt ook proberen er zelf een te maken. Het belangrijkste aspect is dan natuurlijk de isolatie. Je wilt niet dat de buren je horen en je wilt zelf natuurlijk ook niet gestoord worden. Zeker wanneer je opnames maakt wil je natuurlijk niet dat de hond van de buren of een voorbijrijdende vrachtwagen op de opnametape te horen is.

Er zijn allerlei verschillende manieren om je eigen geluidsstudio in huis te maken. Een slimme manier is om gebruik te maken van een kamer-in-kamer-constructie omdat je dan op geen enkele manier contact maakt met de omliggende kamer zodat de massa al een groot deel dempt van het geluid doordat er geen contact-of koppelingsgeluid is. Een ander woord hiervoor is een box-in-box-constructie. Een dergelijke constructie heeft vaak wel wat voeten in de aarde en je dient hierbij zorgvuldig te werk gaan. Het houdt namelijk niet op bij de isolatie zelf maar daarnaast heb je ook luchtverversing nodig welke op zijn beurt ook weer kan zorgen voor het ‘wegvloeiend’ van het geluid wat je produceert.

Natuurlijk kun je ook wat aan geluidsoverlast doen wanneer je niet de middelen of de ruimte hebt om een geluidsstudio te maken. Richt bijvoorbeeld de versterker naar je orden, zorg voor een verbeterde akoestiek, zet tochtstrippen op deuren en ramen en hou deze tijdens het maken van muziek natuurlijk gesloten, zet de geluidsbronnen op verend materiaal, hou de speakers weg van de muur of grens enkel één muur als de buren aan die kant er last van hebben. Dit kan voor hen al veel schelen!

Advertisement