Tuin ontwerpen

Een nieuwe tuin ontwerpen kunt u laten doen door een vakbekwame hovenier of tuinarchitect. Op basis van uw wensen kan hij voor u uw gedroomde tuin ontwerpen.

Tuin ontwerpen in 3 stappen
Een tuin ontwerpen doet u om duidelijker in beeld te krijgen hoe de nieuwe tuin eruit gaat zien. Ook is het belangrijk om van tevoren te weten welke onderdelen er bij de tuinaanleg komen kijken, hoe lang de klus gaat duren en wat de geschatte kosten zijn. Om tot een goed tuinontwerp te komen, kunnen grofweg de volgende 3 stappen worden gevolgd:
• Inventariseren
• Ontwerpen
• Bespreken

Inventariseren
Wil een hovenier of tuinarchitect doelgericht uw gedroomde tuin ontwerpen, dan zal hij eerst uw wensen willen inventariseren. Het is natuurlijk van groot belang wat uw voorkeuren zijn: gaat u voor veel beplanting of een groot terras, wilt u weinig onderhoud of vindt u regelmatig tuinieren juist fijn? En van wat voor beplanting houdt u? Hoe meer informatie u een hovenier kunt geven, hoe dichter het eindresultaat bij uw wensen in de buurt zal komen.

Ontwerpen
Bij het maken van het ontwerp zoekt de hovenier de balans tussen uiterlijke kenmerken, de gebruikskant van de tuin en eigenschappen van beplanting en andere tuinonderdelen. Hij houdt rekening met praktische onderdelen zoals de inval van zonlicht en groeiruimte voor planten, struiken en bomen. Zo laat u een tuin ontwerpen waar u vele jaren plezier van zal hebben, in alle seizoenen van het jaar.

Bespreken
Een hovenier zal altijd zo veel mogelijk in samenspraak met u beslissen. Een tuin ontwerpen doet hij dus ook niet in zijn eentje. Een voorstel voor het ontwerp zal hij altijd met u willen bespreken, voordat er een definitief besluit wordt genomen en er tot tuinaanleg zal worden overgegaan. Ook zullen bij deze bespreking de verwachte kosten voor het hele project worden besloten. Zo weet u waar u aan toe bent en zult u op de weg naar uw nieuwe tuin niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Advertisement