Kosten huizenmarkt voor consument

De kosten die de huizenmarkt met zich meebrengt wordt nog steeds afgeschoven op de huizenkopers, huurders en iedereen die belasting betaald. De huizenprijzen zijn afgelopen 20 jaar gestegen. Ook wordt het haast onmogelijk gemaakt om als starter een woning te kopen. 

Maar er zijn nog steeds partijen die gewoon winst maken door de huizenmarkt. Dit zijn pensioenfondsen en banken. De kopers en huurders zijn hier de dupe van want die betalen hier de rekening voor. De reden dat banken en pensioenfondsen nog steeds geld verdienen aan de woningmarkt komt omdat de banken de hypotheekrente hoog houden en de pensioenfondsen zorgen ervoor dat de huurprijzen stijgen.

Het wordt ook steeds moeilijker voor starters om aan een woning te komen. Jongeren moeten tienduizenden euro’s spaargeld mee nemen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Iets wat niet veel van de jongeren hebben en daarom geen huis kunnen kopen. Er moet 20% van de prijs waarvoor het huis gekocht worden meegenomen worden als spaargeld. Als we als voorbeeld een huis van 160.000 euro nemen moet er door de starters 32.000 euro eigen geld worden ingebracht. Starters kiezen dus vaker voor een huurhuis, omdat het gewoon bijna onmogelijk gemaakt wordt om zelf een huis te kunnen kopen.

Advertisement